Handledarkurs i Södertälje

Handledarkurs - introduktionsutbildning

Vill du bli handledare för att övningsköra privat med exempelvis ditt barn, annan familjemedlem eller en vän? Då måste du först gå en handledarkurs för att få handledartillstånd. Handledarkursen kallas även för introduktionskurs och både eleven och den blivande handledaren måste gå den för att få tillstånd att övningsköra. Utbildningen tar bara några få timmar i anspråk. Boka en handledarkurs redan idag så är ni snart igång med övningskörningen! 

Innehållet i en handledarkurs

En handledarkurs är till för att du ska kunna hjälpa din elev till en trygg övningskörning med en tydlig struktur där ni börjar med enkla övningar för att sedan öka svårighetsgraden. Under kursen får du information om följande:

  • Målet med och innehållet i en körkortsutbildning.
  • Vilka regler som gäller när du ska övningsköra privat och vilket ansvar du har som handledare.
  • Hur man planerar och lägger upp övningskörning på ett säkert och pedagogiskt vis.
  • Grundläggande kunskap om trafiksäkerhet och miljö.

Kursen tar ungefär tre timmar i anspråk plus pauser. Vid kursen får du även boken “Handledarboken - för säkrare mängdträning” som innehåller bra information om hur du lägger upp utbildningen och kan förklara olika begrepp för din elev.

Handledarutbildningen är giltig i fem år från det datum då kursen har genomförts. När kursen är slutförd och din blivande elev har ansökt om körkortstillstånd kan du ansöka om handledartillstånd via denna länk. Du måste ansöka om ett nytt handledartillstånd för varje elev som du ska övningsköra med.

teoriprov körkort handledarkurs

Dessa krav ställs på dig som handledare

För att få bli handledare vid övningskörning ställs det ett flertal krav. Bland annat ska du vara minst 24 år gammal och ha haft behörighet (körkort) för det fordon du ska handleda i minst fem av de senaste tio åren. Ditt körkort måste vara ett giltigt svenskt eller EES-körkort. För att du ska få ditt handledartillstånd måste också din elev ha ett giltigt körkortstillstånd, men ni kan gå introduktionsutbildningen tillsammans och sedan skicka in ansökan för respektive tillstånd samtidigt.

Det är också viktigt att du som är handledare känner dig trygg och erfaren som bilförare och att du kan hålla dig lugn och pedagogisk, även om din elev gör misstag. För misstag gör vi alla i början när vi lär oss något nytt. Handledarboken som du får i samband med din handledarkurs innehåller mycket bra information om hur du kan lägga upp övningskörningen säkert och steg för steg öka svårighetsgraden. Den ger dig också pedagogiska tips som gör dig till en bättre handledare.

Övningskörning privat - bäst i kombination med körlektioner

Vår erfarenhet är att för att få ut bästa möjliga resultat av den privata övningskörningen så kombineras den med körlektioner på en trafikskola. Privat övningskörning är utmärkt för att eleven ska få så många timmar som möjligt bakom ratten, men en erfaren trafiklärare kan fånga upp detaljer som du som privat handledare kanske inte är lägger märke till. Körskoleläraren är också uppdaterad på det senaste inom trafikregler och modern körstil. Genom att övningsköra privat kan man hålla nere antalet lektioner som eleven behöver ta, men vi rekommenderar ändå att man bokar åtminstone ett par lektioner inför en uppkörning för att säkerställa att allt sitter. Du som är handledare får gärna följa med. Välkommen att boka din handledarkurs i Södertälje redan idag!

Kom igång med privat övningskörning - boka en handledarkurs idag.